Družinska terapija

Težavno vedenje mladostnika, nepričakovane učne težave, nezmožnost komunikacije z otroki, želja po boljšem starševstvu?

Odnosi v družini včasih postanejo tako zapleteni, da jih ne zmoremo razrešiti sami in potrebujemo pomoč. Lahko gre za nenadno mladostnikovo težavno vedenje, izbruh strahov pri otroku, težko soočanje z ločitvijo, nepričakovane učne težave, lahko pa je vzgoja otrok na eni točki postala prevelik izziv in je starša potisnila v stisko.

A stisko v takšnih primerih doživlja celotna družina, saj se njeni člani ne zmorejo odkrito in konstruktivno pogovoriti.

DOBRODOŠLI

Odločitev za terapijo ni priznanje šibkosti osebe, temveč dokaz odločnosti, poguma, zrelosti ter pripravljenosti na spremembe.

V družini se lahko reši vse, če govorimo drug z drugim in ne drug o drugem.

V terapiji skuša terapevt pogovor spodbuditi z opogumljanjem staršev k čustvenemu stiku z otrokom, saj skuša ta ponavadi s svojim vedenjem družinski sistem nezavedno opozoriti, česa v njem primanjkuje: morda sočutja, ponosa, spoštovanja ali pa se osnovnih potreb ne prepoznava (katere so starševske, katere otrokove). Starši lahko odkrijejo, da so tudi sami od staršev pogrešali podobno, kar danes pogreša njihov otrok, lahko pa otrok s svojim vedenjem samo opozarja na zakonski odnos staršev. Da bi se mama in oče z otrokom lahko povezala in ga tako umirila, se morata najprej srečati z vsem, kar sta doživljala kot otroka v primarnih družinah. Ko odkrijeta, katera hrepenenja so ostala iz odnosa z njunimi starši neuresničena, lahko jasneje razlikujeta svoje in otrokove potrebe ter s tem presežeta pretekle odnose, sedanji pa dobijo drug pomen in druga dejanja.
Terapija
CENTER UPANJE

Terapevt vam lahko pomaga:

odkriti česa vam ali vašim otrokom v odnosih primanjkuje,

nasloviti druga vedenja otrok, npr. alkohol, agresija, slaba samopodoba, motnje hranjenja,…

vzpostaviti konstruktiven in razumevajoč dialog,

v družinske odnose povrniti zaupanje, odkritost, ljubezen in sproščenost.

Podrobnosti

O družinski terapiji

Področja dela

Slabi odnosi ali komunikacija, težave pri vzgoji, težave otrok (agresija, učne težave, alkohol, droge, motnje hranjenja, soočanje s spremembami kot so ločitev, selitev, nov družinski član, nov partner starša); poslabšanje odnosov pri sporih zaradi dediščine,…

Št. udeležencev

Celotna družina

Trajanje posamične terapije

50 min

Priporočeno št. terapij

12 srečanj v 12 tednih, po potrebi se ta cikel ponovi. Na željo/po priporočilu terapevta tudi manj ali več.

Termin

Po dogovoru z izbranim terapevtom.

Lokacija

Ljubljana ali preko spleta

Naredite prvi korak

Center za individualno, zakonsko in družinsko terapijo Upanje

Slovenska cesta 27
1000 Ljubljana
Telefon: 051 733 572 ali 041 314 212
E-mail: info@upanje.net

    Have a question?

      Skip to content